Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan Kecantikan

by Akma Omar on November 24, 2012 · 40 comments

in Beauty, Health

Sering terjadi apabila wanita yang berusia 30 tahun keatas mula lupa menjaga penampilan diri dari segi pemakaian dan kesihatan. Terutamanya wanita yang sudah berumah tangga.

Punca dan faktor utama adalah disebabkan kesuntukkan masa untuk menguruskan diri sendiri dan mengambil sikap ala kadar ditambah lagi dengan kesibukkan menguruskan rumah tangga, anak-anak, kerja pejabat dan hal-hal lain.

Kesihatan dan penampilan diri harus kita titikberatkan supaya sentiasa nampak kelihatan bertenaga, sihat, segar dan bergaya. Saya pasti ramai wanita yang berkeluarga berkeinginan mempunyai ruang untuk memanjakan diri sendiri.

Saya ingin berkongi sedikit tips super power untuk wanita bagaimana mengekalkan kesihatan dan penampilan diri yang baik tanpa meninggalkan rutin harian anda yang sentiasa sibuk.

Sekurang-kurangnya ambil sedikit masa untuk diri anda.

Pemakanan Dan Diet Yang Seimbang

Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan KecantikanAmalkan pemakanan yang seimbang, ianya penting kerana kawalan makanan dapat melambatkan proses penuaan.

Harus kita elakkan makanan berlemak, seeloknya banyakkan makan makanan yang direbus seperti ikan, daging dan produk tenusu rendah lemak, sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin.

Disamping pemakanan yang seimbang dan bersenam, badan kita juga memerlukan supplement untuk membantu keseimbangan diet dalam badan kita. Pengambilan meal supplement juga perlu untuk mengekalkan diet yang seimbang.

Terdapat beberapa sumber makanan dalam alam semula jadi yang tinggi dalam antioksidan. Masukkan dalam diet harian anda, ia berkesan menjaga kulit anda dari penuaan.

Sumber makanan yang tinggi dalam antioksidan termasuk blueberry, strawberry, acai berry, tembikai dan teh hijau.

Mineral

Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan KecantikanMinum banyak air, ini kerana air adalah aset penting untuk kesihatan tubuh badan terutamanya kulit muka.

Kekurangan jumlah air dalam badan boleh menyebabkan kita mudah diserang pelbagai penyakit.

Selain itu, air penting untuk proses penghadaman dan penyingkiran toksin dalam tubuh badan.

Vitamin

Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan KecantikanPengambilan vitamin adalah amat digalakkan untuk wanita 30-an. Kesibukkan dengan tugasan dipejabat dan dirumah menyebabkan kebanyakkan wanita jarang mengamalkan pemakanan seimbang.

Jadi pengambilan vitamin adalah salah satu alternatif terbaik dan ianya cukup sesuai disamping dapat membantu menyelesaikannya.

Anda juga perlu mencari keseimbangan dalam semua nutrien penting dalam diet anda dengan semua vitamin dan mineral yang anda ambil untuk kesihatan yang baik seperti Vitamin A, C, E dan zink serta kalium.

Berat badan berlebihan meningkatkan risiko diabetes, hipertensi dan penyakit jantung.

Penjagaaan Wajah

Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan KecantikanGuna pelembap yang sesuai. Apabila umur kita menjangkau 30-an, keanjalan dan kelembapan kulit semakin kurang. Oleh itu penggunaan krim pelembab sangat diperlukan.

Carilah pelembab yang sesuai dengan kulit muka anda . Haruslah diingatkan yang krim muka jenama popular dan mahal tidak semestinya sesuai dengan jenis kulit muka kita.

Elakkan bermekap tebal, wanita 30-an seelok-eloknya menggunakan mekap yang nipis dan bersederhana.

Cuba elakkan dari menggunakan foundation yang tebal serta lipstik yang merah menyala. Ianya akan membuatkan wanita ini nampak lebih tua dan garang.

Senaman Dan Kekal Sihat

Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan KecantikanLatih minda anda dengan melakukan teka-teki, mengambil kelas senaman, membaca dan menulis.

Supaya anda sentiasa peka, bijak dan tidak ketinggalan zaman dengan keadaan semasa yang berlaku disekeliling anda.

Sentiasa bersenam mampu meningkat keupayaan dan kesihatan.

Pastikan kita melakukan senaman ringan setiap hari selepas bangun tidur. Dan kalau ada masa, lakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Penampilan Cantik, Kemas Dan Menarik

Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan KecantikanApabila kita meningkat umur, kita mula malas untuk berpenampilan cantik, kemas dan menarik, ini harus dielakkan.

Didalam Islam juga menggalakkan wanita sentiasa menjaga penampilan diri, maksud saya bukan berpenampilan seksi tetapi biarlah apa yang kita pakai kelihatan kemas dan menarik. Kena dengan keadaan semasa.

Penampilan yang menarik mampu memberi keyakinan kepada diri kita dalam melakukan kerja- kerja dan aktiviti harian.

Ringkasan Tip Untuk Wanita

Ada perbezaan diantara wanita yang mengamalkan dan tidak mengamalkan tip-tip diatas. Banyak kita lihat wanita yang kurang berkeyakinan dalam bergaul, lemah, takut, suka mengasingkan diri.

Ini antara sebab seseorang wanita itu merasa murung, cepat penat, tekanan dan tidak mempunyai keyakinan diri. Kita hendaklah sentiasa amalkan sikap positif, sentiasa ceria selalu terutama bersama orang yang tersayang.

Kehadiran orang-orang tersayang di sekeliling dapat membantu wanita membina keyakinan dan menghilangkan tekanan didalam diri.

Lakukanlah untuk diri anda dan keluarga anda, bukan untuk orang lain Tips Wanita Mengekalkan Kesihatan Dan Kecantikan

{ 40 comments… read them below or add one }

eiela November 24, 2012 at 10:16 pm

haha betul semuanya nih, saya pun dok pulun jaga balik nih, luar dan dalam.

Reply

Akma November 25, 2012 at 11:55 pm

Sharing is Caring kan :D

Reply

Eizil November 25, 2012 at 1:47 am

Apabila kita menjaga kesihatan diri dan sentiasa berada dalam tahap kesihatan yang baik, pasti ahli keluarga dan rakan taulan akan dapat faedahnya juga, kerana kita sentiada gembira dan mereka pun akan tidak berasa tertekan untuk bergaul bersama kita.

Tapi malangnya, ramai yang lebih suka membaca tips daripada mengamalkannya…

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:02 am

Betul tu kesihatan penting especially kalau kita ketua keluarga, yang sudah berumahtangga. Selalunya macam tu lah en.hadihaizil tips macamana jadi bahan bacaan sahaja sedangkan kalau diteliti betul2 kebaikkannya banyak sangat.

Saya selalunya menulis sesebuah entri berdasarkan faktor sekeliling saya, yang saya nampak dan saya tulis di blog. Observing in real life :)

Reply

Hafizul November 25, 2012 at 1:42 pm

tips yang diberi memang berguna..apa yang membahagiakan wanita selain daripada memiliki kecantikan yang catik..sedap mata memandang..paling penting, jaga pemakanan…

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:04 am

Kecantikkan kena seimbang luar dan dalam betulkan hehehe

Reply

Hafizul November 27, 2012 at 2:07 am

haha..betul dah tu..perempuan kalau nak jaga mood suami, kena cantik luar dan dalam ler..hehe

Reply

Akma November 28, 2012 at 9:45 am

Hehehe..tapi suami pun kena lah jaga isteri juga kan..kan..kan hahaha

Reply

syaifuddin alias November 25, 2012 at 2:58 pm

amat berguna untuk saya dan semua orang ..saya nak jadi cantik ..maksud saya, cantik sbg lelaki laa..hahahhaa..jgn fikir bukan2 plak kak akma

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:06 am

Hehehe…u dah cukup kacak tu dik, ramai gegirl terpikat haha

Reply

syaifuddin alias November 27, 2012 at 2:31 pm

eh kesitu pulak akak ….blushing3*

Reply

ohcikgu November 25, 2012 at 6:01 pm

ohh..tips untuk wanita sahaja ke??

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:06 am

Aah cikgu untuk wanita je sebab saya wanita hehe

Reply

syaifuddin alias November 27, 2012 at 2:33 pm

ohcikgu !! hehe.. boleh jugak untuk lelaki ni sebenarnya..kah3

Reply

Arrazi November 25, 2012 at 11:50 pm

Saya teruja dengan beberapa tips yang boleh diamalkan oleh lelaki. Antaranya minum air mineral yang mencukupi, senaman dan pengambila suplemen kesihatan. Terima kasih kerana berkongsi.

Reply

Hafizul November 27, 2012 at 2:08 am

bab air mineral tu sy setuju bro..hehe..petua mudah utk kelihatan tampan bergaya..

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:09 am

Sebenarnya tips diatas ada juga boleh diamalkan oleh lelaki, cuma bab make up tu je abaikan hehe

Reply

Asyrof Asri March 4, 2013 at 8:50 pm

Kesemua tips diatas amat sesuai untuk lelaki juga.

Tidak terhad untuk wanita sahaja.

Reply

Akma March 4, 2013 at 9:53 pm

Ya..lelaki pun boleh…kesihatan harus dijaga tak mengira lelaki atau wanita..tua atau muda :)

Reply

Mummy Akmar November 26, 2012 at 11:04 am

Thanks share tips kecantikan ni.

Reply

Akma November 26, 2012 at 7:31 pm

Tq mummy just sharing something basic je tu :)

Reply

Hairul Azni November 26, 2012 at 3:48 pm

Saya setuju dengan kenyataan Cik Akma yang wanita berumur 30 tahun ke atas,berkahwin dan bekerjaya kurang menjaga penampilan diri disebabkan oleh komitmen terhadap keluarga dan juga kekangan masa di sekeliling..

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:12 am

Selalunya macam tu lah, perempuan ni tanggungjawab pun besar juga, kena jaga rumahtangga, anak dan mcm2 lagi..so lelaki kena bagi ruang juga untuk perempuan :D

Reply

Azie November 26, 2012 at 4:07 pm

Semua orang nak tampak cantik dan sihat kan Akma. Terima Kasih sharing. semua ini berguna secara tidak langsung buat kita ambil berat sebelum terlambat.

Reply

Akma November 26, 2012 at 6:34 pm

Hehehe..kita perempuan mestilah sentiasa nak kelihatan cantik dan sihat kan azie..bila ada dua2 ni automatik kita ada self-confident :)

Reply

Ladfe Amir November 27, 2012 at 12:23 am

bagi wanita yg sudah berkahwin..yg penting suami sayang dan tidak cari lain.

Reply

Akma November 27, 2012 at 2:14 am

:) ada juga suami yang sayang..tapi cari lain jugak hahaha…

Reply

hairulafiz November 27, 2012 at 4:40 pm

info yang menarik untuk dikongsikan AO

Reply

Akma November 28, 2012 at 9:31 am

Terima kasih Hairul..Lama dah nk share tapi duduk dalam draft..hehe

Reply

boni kacak November 28, 2012 at 6:05 am

minum air kosong tu simple je kan..tapi nak mengamalkannya..adoiyai..

Reply

Akma November 28, 2012 at 9:44 am

Memang betul tips nya senang je..saya sendiri pun kadang2 kurang minum air terlalu banyak minum air manis2..actually not good for body, masa muda tak rasa, bila dah meningkat umur baru nampak effect nya :)

Reply

Zulhilmi Zainudin December 2, 2012 at 8:12 pm

Minum air yang cukup itu memang penting. Saya akui perkara ini. Apabila terlalu sibuk sampai lupa nak minum dengan cukup, badan rasa cepat penat.

Reply

Akma December 3, 2012 at 3:36 am

Tu yang paling penting sebenarnya..makan vitamin banyak manapun kalau air kurang susah juga :)

Reply

Neu SlimDiet December 5, 2012 at 12:44 am

mmg cantik tips nih :)

Reply

Akma December 5, 2012 at 1:29 pm

Hehehe..tip basic jesemua tahu dah :)

Reply

superdotnunu December 13, 2012 at 8:44 am

salam sis, selamat pagi
Saya juga baru masuk 30 an. Baru nak start jaga badan dan muka. Saya rasa penjagaan muka dan badan ini adalah tanggungjawab kita sendiri.Lagi pulak ,takut dengan mcm macam penyakit yang ada..

Reply

Akma December 13, 2012 at 1:21 pm

Wasalam sis..
Memang betul sekarang ni penyakit macam2 ada salah satu terlalu banyak makanan yang tak sihat..ada yang kita sedar dan ada yang kita tak sedar..ibarat macam virus, slow-slow dia datang dan serang badan kita :)

Reply

Wanayu December 13, 2012 at 9:57 pm

Air sgt bagus untuk badan..

Reply

minumanberkhasiat May 21, 2013 at 7:01 pm

Thank Sis for this info. Good Sharing

Reply

Akma May 22, 2013 at 11:36 pm

Your welcome :)

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: