About Me

Who Am I…

I am a blogger, writer and small entrepreneur. From Kuala Lumpur, Malaysia.

Born on 14th May and no seventh (7) of eight (8) brothers and sisters. I am easy going and like to have fun but straight forward. Open mind, big heart and stubborn too.

I don’t like confrontation it’s waste of time. I don’t like miserable or vengeful people.

Blogging…

Start blogging in year 2008 with free platform Blogspot. Move to WordPress with own domain and hosting early 2011. Please vote me for review lynk.my 2015 contest.

Professional writer, had the advantage and skills of writing reviews and information with dual format Bahasa Malaysia and English.

My blog niche is lifestyle. Writing about blogging, life, business, travel, information, product reviews and advertorials.

Achievement…

World Bloggers And Social Media Awards

  • Best Lifestyle Blog – MSMW2013.
  • Final Top 3 – Travel Blog MSMW2014.

Malaysian Tourism Award 2013

  • Final Top 3 – Best Tourism Healthcare Blog MITB2013.

Happy Blogging…

Blog is the place where I can express whatever came from my mind without interfere from anybody.

It’s come 100% genuine from me. Interested in writing, but not in form of paper or book written.

I prefer to write directly from what I think, experience and anything surrounding me and add to my blog.

This the way I get the satisfaction in writing an article either personal, information or purpose for marketing.

Hope you enjoy read my blog and all information can be beneficial to all.

Welcome to AkmaOmar.com

47 CommentsLeave a comment

  • Assalam,

    Menarik blog ni. Sekadar nak bertanya beberapa soalan…

    Pindah ke WP dan domain sendiri – start baru atau transfer semua content dari blogspot ke WP?

    Premium Template ni kalau nak beli berapa?

    Sebabnya, dah 6 tahun guna blogspot. Sayang nak tinggal unique traffik 2,000 – 3,000 sehari. Kalau pindah ke WP mesti berkurangan kan? sama juga kalau belia domain kan?

    Nak tanya pendapat jika ada pengalaman… Tqvm… salam perkenalan…ye.

    • Waalaikumsalam…

      Terima kasih 🙂

      Saya pindah ke WP memang start semua baru dan tak tranfer content. Mula dengan zero. Cuma awalan saya try n error di WP free dulu untuk fahamkan.

      Template ni bukan beli..specially customade guna thesis dan takde jual saljuhumairah. Hadiah dari kawan saya 🙂

      Sebaiknya buka je WP dan Domain baru. Yang blogspot tu jangan tutup sebab kira dah berusia..rugi

      Blogspot saya pun masih saya gunakan juga 🙂

      Pengalaman saya tak banyak manapun hehe..salam kenal juga ya dan terima kasih sudi masuk blog saya ni…

        • Boleh.. Tapi blog bodoh je tu zaman mula2 nak berblogging. Sila lah tenguk ya En.Asyrof Asri 😀

          akmaomar.blogspot.com

        • Tak baik kak Akma kata begitu.

          Apapun tak kisahlah, semua orang yang beralih ke domain berbayar dan guna blog dengan hosting sendiri atau telah dikenali di dunia blog, mereka akan cakap “blog tu bodoh, gila, picisan dan sebagainya”. Mungkin saya akan katakan begitu juga pada sesiapa.

          Tetapi lain bagi si pembaca. Jujurnya, saya suka akan tajuk yang direka kak Akma dan penulisannya.

          Sungguh seronok bila dibaca.

          Tahniah, saya sangat suka akan penulisan kak Akma.

        • Assalam..

          Hehehe

          Terima kasih Tuan Ashrof… Blog tu merupakan blog mula-mula saya start blogging. Memang banyak kenangan yang saya share disitu, masa tu naive psal blog ni…but i still proud with my blog. cuma gelak bila baca balik entri kat situ yang agak tonggang langgang.

          Terima kasih sentiasa mengikuti blog saya ni. Blog ni saya agak serius dan terapkan cara penulisan yang betul. Supaya apa yang saya tulis sampai kepada pembaca blog ini…saya suka juga baca blog Tuan..informasi dari seorang yang berpelajaran tinggi dan kemas cara penyampaian. Tahniah juga ya

        • OooOo yeke?..

          Rasa tak percaya, sebab blog wordpress yang saya guna akhir tahun 2012 tu, adalah penulisan yang berjinak-jinak tulis dengan bahasa melayu tinggi (BMT).

          Cara penulisan dan informasi berdasarkan fakta, alhamdulillah saya pelajari sedikit demi sedikit dari Tuan Firdaus Latib dan Tuan Aqif Azizan.

          Syukur dengan kewujudan eBook Tuan Firdaus Latib, saya tersentap membacanya.

          Bila difikir, bila lagi masanya kita perlu untuk gunakan bahasa melayu yang memandaikan bangsa?

  • Salam perkenalan

    Blog anda sangat menarik n mudah di fahami…. thanks for the info. Saya pun baru nak start small business .. sometimes ada orang kedekut to share their experience and thought… saya from sandakan sabah… barang mentah kering banyak boleh di dapati di sini harap bole buat rakan niaga. Terima kasih

    • Salam kenal juga

      Terima kasih sudi singgah blog saya ni..just small experience to share..pegalaman tak byk manapun 🙂

      Insyaallah boleh aje..apa salah kalau dapat join venture bisnes dgn org sabah best tu..org sabah pandai bisnes…satu opportunity besar tu.

  • Salam perkenalan……akmaomar.

    Tidak banyak penerangan tentang biodata namun sudah cukup mengambarkan siapa sebenarnya empunya blog ini.

    Semoga Akma sentiada dalam situasi sejahtera hendaknya. Semoga terus maju dan jaya dalam apa jua bidang diceburi walaupun secara langsung dan tidak langsung.

    TQ…..

    • Salam perkenalan Sensasi2020

      Saya baru perasan ada komen sensasi2020 disini, maaf ya.
      Tiada yang hendak dicerita tentang diri saya pun. Sekadar pengenalan diri sudah memadai rasanya.

      Saya pun begitu juga semoga Sensasi2020 sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya dan berjaya dalam apa bidang sama ada dialam maya ni atau diluar sana. Moga sukses selalu ya 🙂

  • Askum kak akma, saya tertarik dengan blog akak ne, kebetulan saya mempunyai satu tugasan daripada lecturer saya untuk menemuramah sesiapa saja blogger pilihan saya. untuk pengetahuan kak akma , saya zero mengenai buat2 blog ne. teringin juga nak buat blog tp kurang tahu. di harap kak akma boleh memberi tunjuk ajar bg saya. terima kasih.

    • Wasalam…

      Terima kasih..InsyaAllah boleh..buka lah satu nanti boleh cuba menulis pula..mana yg boleh akak akan tunjuk ajar tanya je k. Adik yg email akak kan psl rujukan ni..akak dah reply tu k 😉

  • nak tye.. mane lg best gune.. blogspot ke WP nie? ade gak blaja sket² psl WP nie, tp blogspot pon x master lg.. sy budak baru belajar… hehehe.. klu WP kene bli domain kn.. takot x reti gune nanti bazir je… Btw.. cantik n kemas blog nie.. i likeee… 🙂

    • Saya pernah guna dua2…Pd saya WP lgi best bila kita dah faham sebab byk kelebihan berbanding blogspot…

      sis kena fahamkan dulu makna domain dan blog platform dua perkara berbeza…

      Nama domain adalah nama unik utk mengenal pasti blog kita. Sebagai contoh, nama domain saya ni akmaomar.com (saya beli dan boleh guna di blogspot atau WP) bukan akmaomar.wordpress.com (yg ni percuma sahaja)…sis boleh je buka WP secara percuma untuk belajar dahulu…lagipun harga beli domain name tak mahal mana dan nak renew setahun sekali je. Takpe sama2 kita belajar….terima kasih sudi masuk blog saya ya 🙂

  • cantik..tidak kedekut..

    ternampak ada entry ttg produk shaklee. SID juga ke?

    td ada terbaca akak kata, blog lama tu ayat tunggang langgang. Agaknya saya lagi 10 tahun akan ckp perkara yg sama…entry saya skrg ni tunggang langgang..
    serious, tak pandai lagi nak mengatur ayat.
    seronok tgk blog orang yang santai dan sedap dibaca seperti blog akak ni..

  • ASSLAMUALAIKUM KAK AKMA..
    untuk pertama kali saya singgah di blog orang yang banyak menjawab komen-komen di blognya. Mungkin ramai blogger lain menjawab segala pertanyaan, tapi cara menjawab akak nampak lebih dari hati.

    selamat maju jaya kak. tahniah!

    • Waalaikumsalam..

      Terima kasih sudi masuk blog saya. Kalau ada masa selalunya saya akan cuba balas semua komen. Kadang2 ada juga yang tak terbalas hehe

  • salam kak Akma…tumpang bertanya…xde ke peluang pekerjaan sebagai graphic designer…sy skarang nie berkerja di kumpulan media karangkraf sebagai graphic designer…kalo ade… kak akma gtau la ye… fb sy ijam_photo@yahoo.com…thanks Kak Akma 🙂 (Rahmah Ali)

  • assalam..

    saya just nak tanya, masa akak tukar blogspot ke WP dulu, kenapa tak buat migrate & redirect ek..? (saja nak tau).. saya ada gak migrate 1 of my blogs tahun 2010 dulu, dari platform blogspot (since 2007) ke WP pakai plugins ‘Blogger to WordPress’.. dia migratekan semua contents kita termasuk comments, post by post, date by date.. links pon semua auto update, so visitors kita akan di ‘auto redirect’, senang..

    pastu blogspot lama still wujud, cuma jd tapak redirect jer laa.. sebab contents lama dah dipindahkan..

    saja laa nak tau kenapa.. sebab saya rasa bab ranking tu kejap jer, dlm 2 – 3 bulan pastu ranking kita akan naik semula bila google dah indexed balik contents lama kita (yg migrate tu) pada domain baru (WP) kita..
    sayang rasa kalo contents lama (yg mungkin ada value) tak dpt disekalikan dlm blog baru ni..

    just saying ☺

  • Assalamualaikum.Nama saya Noor Aini Hashim tapi saya lebih dikenali sebagai Kak Anie. Salam perkenalan dan Kak Anie sangat kagum dan teruja membaca blog AkmaOmar.com.

    Kak Anie orang baru dan memberanikan diri untuk blogging at my age.

    Selamat berkenalan dan Wassalam

  • Assalamualaikum Akma Omar.My name is Norainie Hashim but I am known among friends young and seniors as Kak Anie.I am very new in blogging with almost zero knowledge in blogging and started in January 2015.
    I am so impressed with your writings and on your blog as a whole.I will make your blog as my reference and wish that you can be a mentor to me..

  • Assalamualaikum Akma Omar.Salam perkenalan..
    Saya Kak Anie dan sesungguh nya Kak Anie suka baca blog Akma Omar.
    Banyak yang boleh Kak Anie pelajari dari blog Akma Omar yang sudah lebih 10 tahun pengalaman dalam blogging.

  • Salam kak Akma. Nak tanya akak buat servis review produk tak?
    Saya ada jual produk ubat sakit sendi. Kalau akak belum pernah review produk ubat sakit sendi, saya berminat nak dapatkan khidmat akak.
    Mohon reply ya kak.. 🙂

  • assalamualaikum, saya seorang kakitangan awam yang bekerja dan tinggal dikawasan yang kualiti tembakaunya terbaik di sabah.Potensi hasil pertanian tersebut tidak dikomersialkan sebaik-baiknya. Saya bercadang untuk membuat AKS berkaitan bahan tersebut (cerut). Mohon bantuan nasihat berkaitan,terutamanya tentang pembuatan dan pemasaran. terima kasih.

  • Salam perkenalan Sis Akma…

    Saya pun tertarik dengan seloroh entri yang ada dalam blog ni. Dapatlah idea sikit untuk di terapkan dalam blog MYiDEAKiNi….Kadang-kadang merapu juga dalam blog tu…Tapi ada pengisian…

    Berdasarkan dengan pengalaman saya dalam dunia pemasaran internet ni, sebenarnya banyak kelebihan kalau menggunakan platform blogger ni. Jika sis masih gunakan blogspot tapi cuma bertukar domain sahaja.

    Penggunaan hosting ni sebenaranya, jika Sis perlukan email sendiri dari domain. Percaya atau tak? MYiDEAKiNi hanya gunakan domain tanpa hosting dan masih kekalka ke platform blogspot. Dan yang bestnya tetap gunakan email domain sendiri email@myideakini.com tapi menggunakan aplikasi google.

    Log in macam biasa melalui google mail cuma letak daftar terus ke domain sendiri….MYiDEAKiNi sekadar berkongsi pengalaman….Pernah juga menggunakan platform wordpress tapi rasa janggal juga ler dengan tambahan widget…

    Oklah apa-apa pun salam perkenalan dari MYiDEAKiNi. Dapat juga berkenalan dengan otai blogger. Nasib ada kontes lynk.my, kalau tidak masih dalam dunia blog sendiri…hahaha.. .:-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest